Oma biewerterrieri

HANKKISINKO OMAN BIEWERIN?

Rotumääritelmä sanoo luonteesta:

Luonteeltaan iloinen ja omistajaansa hyvin kiintynyt, pentumaisen leikkisä, joskus vallaton mutta aina tottelevainen, uskollinen ja älykäs seuralainen. Ystävystyy nopeasti ja on oivallinen seuralainen.

Biewer on iloinen ja leikkisä. Se on myös hyvä keksimään niin hyviä kuin ei toivottuja jekkuja. Pienikin koira tarvitsee kunnollisen tapakasvatuksen, jotta se on yhteiskuntakelpoinen ja sen kanssa on helppo elää. Biewer on toimelias, pieni reipas terrieri, jonka kanssa on helppo liikkua melkein missä vain. Se on älykäs ja nopea oppimaan, voit hyödyntää koirasi taitoja erilaisissa harrastuksissa mm. agility, koiratanssi, rallytoko, jäljestys… mitä ikinä itse keksitkään! Myös erilaisten temppujen opettaminen aktivoi aivoja. Biewer on myös suosittu näyttelykoirarotu. Omistajaansa ja perheeseensä se on hyvin kiintynyt, mutta on sosiaalinen myös muiden ihmisten (ja koirien) kanssa. Yksilökohtaisia erojakin luonteissa on. Ovikellon soidessa se saattaa haukkua, mutta hiljenee nopeasti ja toivottaa iloisesti vieraat tervetulleiksi. Biewer tykkää lenkkeillä erilaisissa maastoissa ja ympäristöissä, mutta varsinkin kastuessaan sille saattaa tulla nopeasti kylmä. Helpointa se on suojata säänmukaisilla vaatteilla, kuivallakin kelillä turkki kerää kiitettävän määrän risuja ja roskaa mukaansa.

Turkinhoito vaatii enemmän tai vähemmän aikaa. Jos pidät turkin lyhyenä, on se hieman helpompi. Ensimmäiset trimmaukset kannattaa tehdä kasvattajan tai ammattitrimmaajan kanssa, jotta saat neuvoja kädestä pitäen. Jokainen kyllä oppii aikanaan oman koiransa turkin hoidon. Pitkän turkin kasvattaminen ja ylläpito vaatiikin jo enemmän paneutumista asiaan. Oikeanlaatuinen, pitkäturkkinen biewer on kaunista katseltavaa. Molemmissa tapauksissa pentu kannattaa totuttaa pesuun ja föönaukseen. Pesutapoja on erilaisia, ja laadukas hoitoaine on kaikkein tärkein. Puhdas turkki kuivattaan, harjataan ja selvitellään takuista. Korvan kärjet ajellaan lyhyeksi säännöllisesti. Anturoiden välistä karvat tulisi lyhentää ja tassut muotoillaan saksilla. Tarkemmat hoito-ohjeet kannattaa kysyä kasvattajaltasi. Myös rodun harrastajat neuvovat mielellään alkuun.

Kannattaa tutustua tarkkaan rotumääritelmään ja historiaan. Biewerterrieri on kolmivärinen kääpiöterrieri. Rotumääritelmästä löydät tarkemmat suositukset väritykseen, rakenteeseen ja luonteeseen. Kysele biewerin omistajilta ja kasvattajilta rodusta. Käy tutustumassa biewereihin, jos mahdollista. Monet esittelevät koiriaan mielellään kotonaan, tai sovitte treffit jonnekin. Näyttelyissäkin voi käydä katsomassa millaisia nämä pikkuterrierit ovat. Mitä useammalta saat tietoa ja useampaa yksilöä näet, sen laajemman kuvan saat rodusta. Kasvattajalta saat suulliset ja kirjalliset hoito-ohjeet ostaessasi pennun. Vastuuntuntoinen kasvattaja on valmis auttamaan myöhemminkin, jos tarvitset vinkkejä esim. turkinhoitoon.

Loputon jono? Kyllä. Tällä hetkellä kun Suomessa kasvatus on vasta aluillaan, kannattaa varautua jonottamiseen. Pentueet ovat pieniä, n. 2-4 pentua. Kasvattajilla on yleensä vain muutama narttu kotonaan. Suomessa toiminta on harrastusmaista ja kennelit ovat ns. kotikenneleitä. Hankkisitko pennun ulkomailta? Kysy tarvittaessa vinkkejä joltain, joka on jo tuonut koiran ulkomailta. Helpointa tuontikoiran hankinta on EU-maasta. Viralliset maahantuonti ohjeet löytyy Ruokaviraston ja Tullin sivulta.